🆕🛠️ Cauți piese auto la preț bun?

Ai 5% Discount la comanda de piese!

Alege o altă dimensiune..

Cum Afli

Clasificarea pentru viteza, la orice tip de cauciucuri, consta in masurarea vitezei maxime pe care un cauciuc il poate suporta la sarcina mentionata ca INDEX. Un cauciuc cu un un indice de clasificare mai bun poate oferi o tractiune si un raspuns la volan foarte bun si la 100 Km/h.

Tabelul de indici de viteza este urmatorul:

Indice Viteza maxima admisa Intalnit cel mai frecvent la
J100 km/hCamioane si vehicule grele
K110 km/hCamioane si vehicule grele
L120 km/hCamioane si vehicule grele
M130 km/hCamioane si vehicule grele
N140 km/hVehicule comerciale usoare, van-uri
P150 km/hVehicule comerciale usoare, van-uri
Q160 km/hAnvelope de iarna pentru autoturisme si SUV-uri si vehicule de teren. De asemnea, unele tipuri de vehicule comerciale.
R170 km/hVehicule comerciale si, mai rar, la anvelope de iarna pentru SUV-uri si vehicule de teren.
S180 km/hVehicule de teren si anvelope de vara pentru vehicule comerciale usoare.
T190 km/hIndice de viteza prezent la foarte multe tipuri de anvelope, in special la pneurile pentru autoturisme de cilindree mica si medie atat de vara cat si de iarna sau allseason. Indicele T este prezent de asemenea la multe tipuri de anvelope 4x4 si la anvelope pentru vehicule comerciale usoare.
H210 km/hIndicele de viteza H este un alt indice foarte frecvent, cel mai adesea la autoturisme de cilindree medie dar si la vehicule de teren utilizate preponderent pe sosea. Mai rar, la cauciucuri pentru vehicule utilitare.
V240 km/hAutoturisme si vehicule 4x4 SUV de putere medie si mare, cu utilizare frecventa in regim de autostrada. Indicele V este, cu foarte rare exceptii, cel mai ridicat indice de viteza disponibil la anvelopele de iarna.
W270 km/hAnvelope de vara pentru autoturisme si SUV-uri sportive.
Y300 km/hAnvelope de vara pentru autoturisme si SUV-uri sportive.
VR>210 km/h
ZR>240 km/hAsa numitul indice de viteza Z, este inclus in denumirea dimensiunii, de forma 225/45 ZR17 si se refera la anvelope destinate turismelor sportive testate cu succes la viteze peste 240 km/h fara a se specifica o limita superioara.